1. fejezet

 

A környezet csábító. Az utcafrontról azt hinné az ember, szálloda, nem is, a jó hasonlat rá: tükörsziget. Formája szinte hegyesen kapaszkodik a felhők alá. De bármilyen magasságból ha elé állnánk, magunkat látnánk az ablakaiban.
Fák övezik. Gyönyörű, de már télre készülő agg koronák. Szinte feldobja egyik a másik látványát. A két fából négy lesz, és az épület is téli ruhát húz. Fának tűnik, pedig acél ő. Természeti csoda, kép, nem minősíthető. Ha valaki le akarná rajzolni, inkább letenné az ecsetet és ezt mondaná:
-látni kell.

De van, hogy valaki belülről is körülnézhet. Nem kell hozzá foglaló, nem kell hozzá meghívó. Zavar kell, sok fájdalom, ez a beutaló, a "való". A télből folyunk őszbe, ahogy a lábunkat a küszöbön áttesszük. Emeletek, folyosók, liftek, akik szinte hozzánk beszélnek. Valóság ez, nem képzelet, csak a szemnek hihetetlen, ami körülvesz.
És a sok apró körülmény. Ahogy felfogja az ész, úgy rajzolódik ki a képe.
Felújított kórtermek vibrálnak a szemben, szinte szállodai minőségben.
De van különbség mégis. Minden egyforma, és egy ágyas kivitel csak jómódúaknak dukál. Ellátás van, és  ingyenes is, csak a hangulat, na az tényleg nem megfogható. Van rá jó szó? Van!
"Lehangoló".
Lelkek sikolya, és depresszió issza át a forma nyomott függönyök és a falak "kakizöld" színét. Néha talán könnyeznek is. Az éjszaka, és a nappal -valószínű- unalmasan váltják egymást. De nem egyedül. Nyájat őriznek. Embernyájat, állatbőrben.
Birkák, kakasok, disznók és kutyák is vannak. No és az állatorvos. Ha nagy a szőr, levágatja, ha elhízott a disznó, lefogyassza, és ha a kos kanos, egy kis nyugtatót ír -"Viagra" helyett-, és jobb is rögtön minden. Mert ő érti. Mert ő Segít. (ha a juhász behozza az betegeskedőt)
Sétáljunk bele egy napba.
Hajnalban ébresztőóra helyett egy skizofrén kakas sikoltozik.
-Hagyjatok! Ááá!
Rögtön a nyomába szegődik a nővérsereg, és együtt érzően viszont kiáltanak.
-Elmentek! Hallod? Mi vagyunk csak itt.
Áramcsapásként hat a forgatag. Vérig hatol a sokk. Felfoghatatlan, de ez nem álom. Reggel van.
Felébredt a farm. Mindenki pislog. Érzéstelen angyal, valami álszent fehér köpönyegben flakonokat hoz, és névsort olvas. Mindenki kutya lesz. A disznó, a kos, a birka, a kakas, a tyúk, még az egér is, no és a hangya, jól nevelt csahossá válik, és hívásra hörpint a pirulából. Megszokott folyamat. Mindenki tudja mi a teendő.

Egy valaki pislog. Az új tag. Nem rég érkezett. Nem ide indult. Máshova. A menetlevelén ez állt:
"Halál".
De az úton megijedt, mert a vége előtt egy fény csábította fordulásra. Megállt, leült az aszfalt szélére, és gondolkozni kezdett, mi történik benne. Pont akkor érkezett meg lelkiismerete,"egy juhász"testében. Mellé ült, és elmesélte, van egy hely, ahol értik a szót, egy hely, ahol oldják a bánatot. A sötétség csábító, de jobb a fény. Nyugalom.
-Elviszek oda, ahol Önmagad lehetsz. Velem tartasz?
Hitt neki.
-Rendben, veled megyek. Odavinnél? Kérlek..
Így lett része, így lett nyáladzó tagja az új napnak.
Ahol minden monoton, de mégis más. Egy hely, amit úgy hívnak, Pszichiátria, Kórház.
Nézzük, mi vezetett idáig.

Ha össze kellene foglalni az okokat, talán egy szó lenne rá a kifejező:
Élet.

De ez annyira tág fogalom, hogy néha úgy tűnik mindenkiben, sem eleje, sem vége. De valahol csak el kell kezdeni. Nem elég körülírni, néha meg is kell látni. Nem, megint nem jó a leírás, BE IS KELL LÁTNI.

Sok érzelem egyveleg, és még több történés. Ide-oda dobálják az ember lelkét, és néha meztelen marad, és fázik. Na ez a jó szól. Alakul. Igen, csupasz, vacog.
A meleg pedig nem csak a természetben van. Mélyen is létezik az ember fiában. És ha valami kihűl, nehéz sugarakat találni. Azt hiszem ez az ok. A kiégés. Az úttalan célkeresés. A visszajelzés, ami nem kedves, hanem sértő, otromba, és szánakozó.
No és az üresség. Azt sem lehet nem meg említeni. Amikor kong az érzelemmentesség. Amikor hajszálba bújik az értelem, és egy kéz kezdi rángatni. Na az az igazi teher. Mert olyan kis vékony szálacska, és olyan hirtelen elszakadhat., hogy igaz, nem fáj, de egyszer csak a földre zuhan, és jön a seprű.

Na "Tagunk" pont ebbe a kukába indult. És majdnem bele is esett. De egy míves, egy művész, meglátta a kis érben, hogy nem oda való. Ez a művész volt a saját lelke. Hívta, megölelte, felrázta és szembesítette. Lépni kell. De merre. Vissza? Ne a kukába? Ne, az ismeretbe, a jövőbe.

 

2. fejezet

 

Egy szobába csöppenünk. Az ajtója szürke, tökéletes, névjegy van rajta, "Dr. Kis állatorvosnő", klinikai szakpszichológus.

A padló szőnyeg szürkén repedezik, de nem az időtől, hanem gyönyörű kis mintától. Mozaikban ölelkeznek a sötét és világos szürkék. És ahogy az ember cipője rálép, nyomok erezik. Mély, fájdalmas és vontatott lábnyomok. Bútor nem sok van, de ami van azt sugallja, aki ápolja, nem hétköznapi, és nem is annak az "alja". Ereje a tisztasága, fénye a könyvei, minősége egy bőrfotel, az sem egyszerű, az sem hétköznapi. Puritán íróasztal, rajta egy laptop. Látszik, figyeli ő a hétköznapot. Csendben és szelíden hellyel kínálja az embert. És a kanapé..csodálatos, gyönyörű. De ha valaki idegenkedik, székkel is megkínálja:
-Üljön akkor oda, igen, oda, üljön le nyugodtan.

Megtörténik. A lélek megpihen. Lepihen, nem, ELPIHEN. Nem baj, ha lóg a lába, mert fáradt nagyon, de meg is nyugszik? És vajon mi várja? Megvetés, vagy valaki most tényleg tényleg meghallgatja?

-Hogy érzi magát itt? Ne féljen, beszélgessünk, hisz azért hívtam. Ugye nincs baj, ugye nem fél? Kérem, szóljon, beszéljen.

Egy fájdalmas könnycsepp jelenik meg, de nem a szoba, hanem egy szem sarkában. Egy kérdés. Mit lehetne rá felelni, őszinte lehet az ember? Igen, a környezet nyugodt, de mégis, hogy kellene lépni, mit kellene válaszolni? Csendesen igenezni, vagy talán jó őszintének lenni, és ha már kijött, akkor aztán mi fog következni? Nevetés, vagy egy gyenge ölelés, vagy talán közöny? Most hova tovább?
-Nem merem, nem engedem. Ez nem közös, ez csak bennem van.- válaszol a belső hang.

-Kérem mondja el, beszéljünk róla. Jobban lesz, megkönnyebbül, csak meséljen, meglátja. Én hallgatom, nem szólok, mondja el, én érteni akarom, és nyitott vagyok. Lépjen be rajtam, azt szeretném, hogy megnyugodjon.

Emlékkockák kezdenek peregni az észben. Boldog pillanatok, de tömjén illat löki fájdalomba azokat. Rakoncátlan órák, tehetetlen napok, és a szerelem, ami talán elmúlott, de össze áll egy kép. Pörög, vágtat, mint vadló. Sok arc, sok pillanat, ami nem gyenge, de halandó.
Kiáltásként szolnak a tapasztalatok, és mosolyként a szülői hangok. Táncot jár a család, az élmény a testvér, nincs köd, csak fény.

3. fejezet

 

Talán kiderült, talán a szó ki lett mondva.
Egy délutáni napon folytatódik a történet. Az épület falai melegek. Kint lassan tél tombol, de a klíma, a megszorult színekben sivatag. Zombiként rohangásznak a kicsi kucuk. Egymásba kapaszkodnának, de az izzadságon megcsúszik az ölelő kezük.
Új tagunk, az első rémülete után, próbál beszívódni a levegő molekuláiba. Sőt, bele is bújna tán, de tudja, ő már molekula, de nem általános. Minden sarkon társsal van. Nem lehet egyedül egy csapatban.

Délután négy óra. Alvás és ébrenlét követik a nap unalmas pillanatait. Csipa lett a szemben, és csipa a lélekben. Amit dörzsölne egy reszkető kéz folyamatosan, de csak nem tudja kiszedni. A könny, az merészkedik néha felszínre és ásít cseppeket.
Történik valami.
Egy mosolygó csacska csiga jelenik meg az ajtóban. Hangosan kacarászik, közben táncolva libben, pörög a privát szférában. Nem rá jellemző lassúsággal, és kirekesztést nem tűrő határozottsággal. Első ránézésre kék, igen, kék. Kék mindene, a háza, a bőre, és a szeme. Olyannyira, hogy sugározni kezd minden a színében. Olyan boldog, olyan vibráló, ami eddig csak pislákolt, a kakizöld pedig magára engedi, és szép lassan egy más, egy ismeretlen zöld lesz belőle.

Hihetetlen, és egyszer csak édes hangon megszólal a kis csoda:
-Szia! Melléd ülhetek? Királylány vagyok. Te is dilis vagy azért vagy itt?

Na ez az a momentum, hogy sodródni kezd valami. A "létbencsüggedt és szívbenszakadt" Tag, ezután nevezzük Bogárkának nem akar hinni a látottaknak, és a hallottaknak. Olyan rémisztő helyzetet érez. Menekülne, de valami nyugtatja. Mi ez? Ki ez? Miért engem szúrt ki magának? Ne már! Magában vitatkozik a gondolattal.

-Süketnéma vagy? Szájról olvasni tudsz? Nézd akkor az ajkaimat, lassan mondom:
S z i a! K i r á l y l á n y  v a g y o k! T e  i s  d i l i s  v a g y?

Gondolhatná valaki, a helyzet ironikus, pedig nem, inkább idegen. Felfoghatatlan és képtelen.
Már hogyne hallaná. Már hogyne tudna beszélni. De ugyan már, ilyen kérdést, és a válasz, hát persze hogy nem. Csak jobban akar lenni. De miért ilyen kedves? Ó, biztosan őrült. Ez a nyugalomsziget? A fenéket!  

-Szia! Érdekes a kérdésed, ez komoly? Van hangom, és hallak is? Te talán az vagy?-ered meg hirtelen bogarunk nyelve, megvetően, csalódottan, negatívan.
Csend lesz. De hirtelen hangos kacagás hallatszik. Egy apró kék ajakból, egy mély öblös nevetés.
Ramazuri állapot rajzolódni ki az ágy végében.

-Mit nevetsz?

-Jaj de kis ártatlanka vagy. De hisz itt mindenki őrült. Én is. nem látod? Oké, én tudom, hogy nem vagyok az, de ami szabály, az szabály. Fogadd el, és akkor hamarabb szabadulsz.

-Ööö...-jön a válasz, de kifejtődni nem tud, mert folytatódik az elmélet..

-Én is sokat ellent mondtam magamnak. De amit mondanak, az úgy van. Inkább vagyok királylány, mint egy forgószél, aki magát verdesi. Magamat verdestem. És most nevetek. Látod? Nézd!!

Mi történik itt. Ez nem normális. Mibe csöppentem. Istenem. Elmélkedik Bogárka magában, de a keserűsége már inkább beletörődés?

-Téged miért hoztak be? Olyan egyszerű vagy. Látom, hogy sírtál, de mi történt?

És ártatlan nyugalom ült harmadiknak melléjük, majd minden zokogni kezdett.  

-Hogy mi történt? Érdekel?-kérdezte csigát

-Persze. Mesélj!

Egy kapcsolat kezdete volt ez. Egy elveszett helyen egy elveszett ember egy elveszett társának kéklett. Csak úgy jöttek, áradtak a mondatok. Nem zavarta meg a monotonitás, a félelem, a fájdalom. Áradtak, és megpihentek a csiga fülekben, és könnyebb lett. A képek éledése közben néha felnevetett a párna, a pléd, a forma nyomott függöny, az átöltözött kakizöld...minden.
A csiga bogár lett, a bogár csiga.

 

4. fejezet

 

Ettől a naptól kezdve, a sivatagi meleg enyhült. A tél is talán kedvesebb lett az udvaron. A nehéz érzések porszemnyit veszítettek a magas hegybe bújt testükből. Érzelemáradatok enyhültek, könnyek száradtak, és az álmok, talán színesebbek lettek. Minden elfogadóbbá vált. A lélek alatt a folyós beton, homok lett. Néha-néha nem ingatag. Hosszú idő után, nem csak állandó szédülés lett a létezés, hanem támasz, a jövőre?

A farm is más színbe festett. A kakas sipákolása, állandó zaja, már nem sértette annyira a fület. Hiszen megmutatták, hogy terhek sikolyai azok. És ott a kos. Nem kanos ő mindig, csak a birka szerelme állandóan kritikával illette, és ő meg akarta mutatni: ő tud, ő akar. Mivel szóval nem hatott, fejjel ment...a falnak. No és a hangyák. Akik valahogy csak nem akartak lakást építeni. De nem azért, mert lusták, csak nem felhőkarcolóra vágynak, hanem egy kicsike kis takaros otthonra. De miért nem hiszi el senki a vágyat? Miért baj, hogy nem azt álmodnak, mint a csatlósok, akik beállnak a sorba, és húzzák, vonják, rakosgatják egyre magasabbra azokat a téglákat.

Társ lett a kis állatokból és vigasz a vadakból. Nem volt különbség innentől faj-faj között. A szív is ledobta láncait, a falakat leoldotta a retináról a megértés, és értelem érződött, nyitottság mindenben. Az elmék zavaros kapujánál fény indult. De a bogár már nem félt. Óvatosan, de lépett. Nem tudta mi várja, de azt tudta, menni kell.

 

5. fejezet

 

Álmos reggel ébresztette a csapatot. Valaki pislogott, valaki ásítozott, bogarunk a fejére húzta a kopottas ágyneműt. Nem akart fényt. A napfény port az arcába nevetett szemtelenül,de lelke rákiabált.
-Még aludj egy kicsit! Nem látod? Álmos vagyok! Menj! Engedd vissza az éjszakát! Aludni akarok! Hallod?

Bármi ellenkezés, vagdalózás zsákutcába futott. Reggel lett. A nap kezdete. Egy új reggel.

-Hogy érzi magát.-szokásos kérdés billentette ki a szokványos, de mégis megszokott vizitet.
-Jól vagyok, köszönöm
(A háttérben egy tyúk kapart kukoricát, és mindenféleképpen próbálta magának bemesélni, hogy ez bizony arany.)
Aztán az állatorvos unottan tovább lépett.

Ó, azok a részeg éjszakák, bogár agyában az éledt, hogy hiányoztak neki. Amikor kortyolta a bor mámorát, úgy érezte, nem bántja semmi. Örült a napoknak, dicsőség volt a múlt.

-Megmondtam. Te nem jól tudod. Ő él, és virul.

Aztán egy kép settent a párna alá. Gyöngyszárnyakkal csapdosott. Arca piros volt, és tiszta szívvel mosolygott. Ő volt az. A múlt. A határozó, a jelző, a cél és a vágy, hogy éltetni a semmit, minden ellen, ne tovább?
Érdekes volt. Szivárvány lett az arc. Szín kánaán, amin nem létezik olyan fény, hogy kudarc. Dobogás, lobogás jött, táncoltak a molekulák, de a hangok elszálltak, mert egy ajak így szólalt hangot:

-Bogárkám, mi újság.

-Persze, köszönöm, jól vagyok
(Ne, még ez is? Kérdezett az elme? Miért nem pihen, alapból ilyen friss? Nem hat a szer, vagy csak erősebb kell?)
Nem lehet, hogy ilyenkor ragadta el. A hang. Az ébredés. Ahol nincs kép, csak való én. A nyomok, mint homok, kúsznak szerte, és nem látva a valót, nem kérdezve hatolnak elme partra, ragadnak, és felráznak...
Bogárkánk magánya alakot öltött. Lám ez maradt. A ma. A pillanat.

 

 

(Folytatásra várva)

2012. november.